• Orakel

Orakel

Vad är ett Orakel

Ett orakel var ett svar som gavs till personer eller företrädare för en stat som kom till en speciell plats (ett fast geografiskt läge - de var inte bärbara!) för att ställa en fråga till en gud eller hjälte (hjälte definieras som före detta dödliga som befordrats till gudomlig status - såsom Herakles). Vanligtvis var frågan tvungen att ställas av - och svaret tolkas av - en präst eller prästinna.

Var fanns de största

De viktigaste orakel under den Klassiska perioden var:

Dodona:

Zeus orakel var det äldsta i Grekland och var det mest konsulterade oraklet av privatpersoner med personliga problem. Guden talade antingen genom prasslandet av ekblad i den stora skogen som omgav platsen eller genom duvor som vanligtvis var där. Klienten ristade in sin fråga på en grafitskiva och fick ett enkelt ja- eller nej-svar av tre prästinnor, som kallade sig själva "duvor".

Delphi:

Det favoriserade oraklet för företag/kollektiv rådfrågning var Apollos i Delphi.
Forntida berättelser om att prästinnan var på något sätt berusad av ångan från jorden har faktiskt fått en del vetenskaplig uppbackning nyligen.

Epidaurus:

Asclepius, Apollos son, konsulterades mest om medicinska frågor. Besökarna förväntade sig inte bara råd utan även handling. Patienterna uppmanades att sova i en byggnad i närheten av templet där och blev besökta i en dröm för att sedan vakna upp botade. Inskrifter vittnar om effektiviteten av denna behandling, många skeptiker upplevde där hur dom botades, t.e.x. Alcetas av Halieis, den blinde som hade en dröm. Det verkade som om guden kom fram till honom och med sina fingrar öppnade hans ögon och han såg först ett träd i helgedomen. Vid gryningen gick han ut botad.

Som en följd av pesten under 430-talet växte helgedomen snabbt - med ett nytt tempel och den berömda teatern, och många andra uppförda byggnader.

Lebadeia:

Trophonius. En bisarr och skrämmande ritual - som innebar att besökaren var tvungen att spendera en natt i en smal underjordisk kammare - detta hade en livsförändrande effekt på besökaren enligt Pausanias.

Oropus:

Amphiaraus. En myt som liknar Trophonius: En flyende hjälte sväljs av marken. Platsen blir en orakelplats.
Amphiaraus ligger mellan Aten och Thebe, i en mycket vacker liten dal. Den fungerade nästan likadant som Asclepius-orakel i Epidaurus: patienter som sökte kurer sov utanför templet på vädursskinn. Amphiaraus besökte dom medan de sov. När de vaknade var de helade (denna process kallas inkubation). Den var dessutom rådfrågad lite mer formellt på samma sätt som hos Delphi-oraklet - det var ett av de orakel som besöktes av Croesus, när han försökte komma på om han skulle attackera Persien eller inte.

Det fanns ännu fler orakel runt om i världen men de ovannämnda var de största och mest inflytelserika.

Kontakt: Tarotkungen Box 189 70143 Örebro
Kundtjänst tel: 0775-700 144