Kräftan

Associationen mellan Kräftan och vatten går tillbaka till astrologins begynnelse och de antika trodde en gång att Kräftan var det första tecknet i Zodiak därför att detta var ingången av livet från himlen till den ursprungliga havsmodern. Dess faktiska position i Zodiaken relaterar dock till ett kort kapitel inom grekisk mytologi och associeras med en av de legendariska Tolv Utförandena av Heracles (känd hos romarna som Herkules). Som sitt andra utförande gick Heracles in i strid med ett förskräckligt, niohövdat orm-monster mer känt som Hydra, som levde i sumpmarkerna i Lerna.
Under kampen favoriserade alla djuren hjälten men en gigantisk kräfta som skickats av gudinnan Hera (drottning över Olympus och den som hade skickat ut Heracles att utföra sin tolv utföranden och hoppas att han inte skulle överleva) dök upp från en grotta och grep tag i tån på hjälten och på så sätt dra hans uppmärksamhet iväg från Hydra. På grund av denna distraktion förlorade nästan Heracles striden men efter att ha krossat ut livet från den olyckliga kräftan återvände han till striden och vann slutligen över ormen. Imponerad över dess lojalitet och mod placerade Hera (som ofta stödjade Heracles misslyckande i sina utpekade utföranden) en bild av kräftan i natthimlen. Med tanke på att Hydra hade varit en av Heras favoriter blev den lika hedrad vid sin död och placerades i himlen, inte långt från Kräftan.

Det finns olika orsaker till varför konstellationen Kräftan inte innehåller några ljusa stjärnor. En är för att varelsen blev så illa krossad av Heracles och en annan är att trots Hera tyckte att kräftan gjorde ett modigt jobb med att försöka vända över turen i Hydras fördel under striden så misslyckades den med sin uppgift och därför tillbakahöll gudinnan belöningen av en distinkt upplysning. Det är således den mest oansenliga konstellationen i zodiaken.

Bland de stjärnor som finns i Kräftan hittar man en liten grupp som kallas för åsnorna, som man hittar på ryggen av kräftans skal. Enligt legenden hade Hera drivit guden Dionysus till vansinne och han strövade omkring genom Egypten och Syrien under sin galenskap. Han försökte återfå sitt förnuft genom att besöka Dodona för att fråga Zeus orakel vad han borde göra. Då han kom till ett stort träsk träffade han på två åsnor, fångade dem och red dem över träsket och därmed undvek han att bli blöt. När han nått den andra sidan insåg Dionysus att han var botad och belönade åsnorna genom att placera dem i himlen.
En annan förklaring på åsnorna i konstellationen Kräftan säger att under kriget mellan Olympianerna och Titanerna red Dionysus, Hephaestus och satyrerna på åsnor. Deras bölande och den förvirring de skapade gjorde så att jättarna flydde och för dessa orsaker har de blivit tilldelade en plats i himlen på den västra sidan av Kräftan.
Vissa källor tyder på att astrologer senare la till Kräftan till den antika myten om Hydra för att kunna få Heracles Tolv Utföranden reflekterade till de Tolv Tecknena i zodiaken. Det är dock svårt att associera Heracles alla uppgifter med zodiaken och det verkar helt klart att Kräftan verkligen figurerade i originalversionen av legenden om Heracles Andra Utförande.

I Malaysisk myt var Kräftan den "Första och Enda Kräftan" som existerade för länge sen. Detta gigantiska skaldjur levde i ett djupt hål i havet och var så stor att hennes uppstigning och nedstigning skapade havets tidvatten.