Skytten

Denna varelse var en berömd centaur inom den grekiska mytologin. De var oförskämda, opålitliga, fuskare, våldsamma, falska och de drack alldeles för mycket men en centaur som hette Chiron var annorlunda. Chiron utbildades av solguden Apollo och Diana, jaktens och månens gudinna och associeras med vilda djur.

Chiron var lika snäll, blid och klok som de andra centaurerna var elaka, våldsamma och otänkande. Chirons många skickligheter och vishet blev så allmänt känd att att många kända kungar skickade sina barn till honom för att bli lärda i alla typer av färdigheter. Bland hans elever fanns mäktiga Herkules (Heracles) och Aesculapius, som blev väldig kunnig inom medicin.
Som historien lyder hade Herkules rest långt en dag och var väldigt törstig så han frågade en vän att öppna ett krus av utmärkt vin som förvarades i hans hus men som tillhörde alla centaurer. Hans vän öppnade kruset och när doften av detta fina vin färdades ut över landskapet galopperade de andra centaurerna ursinnigt fram till huset och krävde att få veta hur han hade vågat att öppna vinet utan att först rådfråga dem.
Centaurerna började attackera honom och Herkules. Detta var ett misstag för Herkules avslutade snabbt saken genom att döda många av dem och drev iväg de resterande ut i landskapet och sa till dom att aldrig komma tillbaka. Chiron var i närheten och observerade händelsen, fast han deltog inte. Trots att Herkules kände Chiron, och respekterade honom djupt, kunde han inte känna igen sin vän från långt håll och sköt honom av misstag med en av sina förgiftade pilar. Genom att se dessa händelser och vetskapen om Herkules sorg gav guden Zeus den goda centauren en plats bland stjärnorna som konstellationen Sagittarius, skytten.

Enligt en annan myt var skytten samlad och redo för att skjuta en pil genom hjärt-stjärnan av skorpionen om han försökte göra någon illa. Andra hävdar att konstellationen uppfanns av Sumererna, att Nergal (som den högste guden över krig) hittas på två kilformade inskriptioner.

I den episka dikten Gilgamesh är Nergal en av de "sju gudarna" som man offrar får och oxar. Hans namn på Sumeriska betyder "Herre över den Stora Boningen", det är alltså Underjorden. Ändå finns det några historier som ger en stor del av en bild av denna gud. Hammurabi, den stora laggivaren, (1800-talet F.kr.) kallade honom "krigaren utan rival som gav honom seger" över de som stod emot hans lagar. Han sågs också som guden över plågor och över förödelse.
Men att betrakta Nergal som föregångaren till skytten känns som att man drar lite i bevisen. Av någon anledning när den utvalda gruppen av tolv konstellationer avkodades någon gång under det tredje millenniet f.kr. var skytten en av dem.