Stenbocken

Det råder förvirring om hur Stenbocken, Getfisken, kom till. Några säger att han representerar herdeguden Pan. Andra säger att han var en helt annan gud, Aegipan. Så hemsk var synen av Typhon att till och med Zeus ska ha förvandlat sig till en vädur, Aries, och stannat så under en period.
De andra gudarna förvandlade också sig själva till djurskepnader. Afrodite och Eros förvandlade sig t.ex. till de två fiskarna Pisces (Fiskarna). Stenbockens historia kan också spåras tillbaka till babyloniernas tid. Hans utseende då var som den är nu, till häften fisk och hälften bock.

I en grekisk myt visade sig Zeus i sin egen form och redo för att strida med Typhon, guden över mörkret, men Zeus besegrades. Typhon skar ut senorna ur Zeus händer och fötter, detta gjorde honom hjälplös. Han gömde sen senorna i en grotta i landet Cilicia. Som vakter för att skydda senorna valda Typhon ut drak-kvinnan Delphyne, till hälften orm och till hälften kvinna.
Delphyne var inte någon bra vakt och tillät att senorna stals av gudarna Hermes och Aegipan. Aegipan, som de andra gudarna, hade förvandlat sig till ett djur för att undgå att bli upptäckt av Typhon. Han hade hoppat i floden när Typhon närmade sig. Dock var han redan halvvägs nedsänkt i vattnet innan han tänkte på vilken djurisk form han skulle ta. Han bestämde sig för att vara en get, så, en get blev han, men endast från midjan och upp. Från midjan och ner tog han formen av en fisk.
Aegipan och Hermes lyckades stjäla Zeus senor och återföra dem vilket gjorde Zeus till ny igen. Han styrka återkom och Zeus släppte löst hela sin ilska och dödade monstret Typhon genom att slunga blixtar på honom. För Aegipans roll i striden mot Titanerna belönade Zeus honom en plats i himlen som konstellationen Stenbocken, getfisken.

Araberna, perserna, turkarna och syrierna kände alla Stenbocken som en get. I vissa delar av Orienten var konstellationen känd som Solens Södra Port vilket indikerar på att det är i denna konstellation som solen når sin lägsta punkt på ekliptikan och därefter börjar visas högre och högre varje dag.