Skorpionen

Inom den grekiska mytologin var det skorpionen som var ansvarig för Orions död. De två konstellationerna placerades sen nästan 180° från varandra för att undvika ytterligare problem. skorpionen är en sann vinterkonstellation för sina södra hemisfär-observatörer och innehåller några av de mest spektakulärt djupa himmelska objekt som stjärnkluster och nebulosor, många av dem kan enkelt ses genom kikare.
I hjärtat av skorpionen ligger stjärnan Antares som betyder "anti-Mars", den kallas så för att denna rödaktiga stjärna kan enkelt förväxlas med planeten Mars som just nu ligger precis under konstellationen, fast lyckligtvis lyser den starkare än Antares. Antares, en röd superjätte, ligger 520 ljusår från oss och är 9,000 gånger med ljusstark än vår sol! Den är dock inte så tät och har en massa på endast 10 till 15 gånger mer än solen.

Ett fall kanske existerar som säger att konstellationen Skorpionen har en svans som liknar en skorpions. Den otydliga koppling mellan dess symbol i zodiaken och det mönster i stjärnorna som utgör Skorpionen-konstellationen är ganska svår att förklara. Bevis tyder på att skorpionsymbolen ursprungligen inte hade någon koppling till konstellationen. En skorpionlik man framträder som en fullt utvecklad bild på många babyloniska gränsstenar. På de flesta av dessa gränsstenar är han avbildad med en skorpions stjärt och spänner en båge som om han var en kombination av figurerna Skorpionen och Skytten.

Skorpionfiguren dök upp i Babylonien åtminstone 1,000 år innan han till slut fick sin plats i den egyptiska zodiaken, som skapades i de antika städerna Denderah och Esna som den bild vi känner till idag. Under det första århundradet f.kr. antyder flera astrologiska myter att den första Skorpionen var bunden till Orion. En grekisk jätte, jägare och den vackraste mannen som levde, han var verkligen inte oemottaglig för kvinnlig charm. Det sägs att hans storlek var så enorm att han kunde gå på botten av havet utan att blöta ner sitt huvud.

Eos, gudinnan över gryningen, en inbiten samlare av vackra unga män, bjöd in honom till sängs; han accepterade gladeligen inbjudan. Men Orion skröt om de erövringar och stoltserade med att han var en så stor jägare att han kunde utrota alla vilda djur. Guden Apollo, som ansvarar för att skydda flockarna, övertygade därför Gaia, jordens gudinna, att skicka en gigantisk skorpion, med ett ogenomträngligt pansar, som skulle sticka ihjäl honom.
Vissa variationer av denna myt säger att den lyckades, andra säger att Orion försökte fly genom att simma ut till havs där han ska ha blivit skjuten av Artemis, gudinnan över jakt och Apollos syster, av en olyckshändelse. Artemis som verkligen var fäst vid Orion hade skjutit med sin båge för att försöka döda skorpionen som attackerade Orion. Med sin första pil träffade hon det svarta huvud hon såg guppa upp och ner i vattnet.
Tragiskt nog visade det sig att målet var Orions huvud istället för skorpionen och jägaren dog direkt.
Enligt denna senare version av historien placerade den sorgsna Artemis Orion som en konstellation bland stjärnorna där han alltid kommer förföljas av den gigantiska skorpionen. Nedgången av Orion-konstellationen infaller samtidigt som Skorpionen går upp. skorpionen är ett stjärntecken som spelar en viktig roll inom den europeiska och kinesiska astrologin.