Vågen

Stjärnorna som utgör Vågen har blivit representanter av Plutos Gyllene Vagn. Historien om när Pluto rövade bort Persephone är väldigt känd inom den grekiska mytologin, kanske på grund av att den hade en så stark astronomisk association. Hades var brodern till Zeus och Poseidon; han var vanligtvis ignorant om vad som hände i den Övre Världen och kom väldigt sällan upp ur sitt mörka rike. Det ansågs oförskämt och farligt att nämna namnet på vissa gudar och gudinnor. Alltså Furierna, eller Chronies, kallades Eumenides (De Vänliga), och Hades kallades Pluto (Den Rika).

Fyra kolsvarta hästar drog den gyllene vagnen. När han använde sig av vagnen för att ibland besöka den Övre Världen, för att förföra en vacker nymf, önskade han sällan att relationen skulle hålla. Tills dess att han såg Persephone, Demeters och Zeus dotter. När han tog Persephone tillbaka till Tartarus, den mörkaste delen av Hades, skulle den Övre Världen förändras för alltid.
Djupt nere i jorden, ägde han all dess minerala rikedomar, men hans favoriserade ägodel var en gåva från Cyklopen: en hjälm som gjorde honom osynlig. Demeter var Zeus och Hades syster och en av de mest viktigaste gudinnorna då hon var ansvarig över jordbruk och alla växande saker.
Hades var så förtjust i Persephones skönhet att han ville ha henne för sig själv så han tog henne med våld ner till sitt rike, där hon blev underjordens drottning. Demeter sörjde över sin förlorade dotter och bönföll de andra gudarna för att få deras hjälp. Därför beger sig Theseus och Peiritheus ner till Hades för att leta efter Persephone men misslyckas. I själva verket så tar Hades dem till fånga och Heracles (Herkules) skickas för att rädda dem. Han lyckas bara föra tillbaka Theseus; Peiritheus är dömd att för evigt stanna i Hades.
Demeter var upprörd över att ha förlorat sin dotter att hon försummade sina gudliga plikter och inga frön grodde. En omfattande torka spred sig genom den Övre Världen. Zeus blev förargad, för folk är skyldiga honom en viss tribut, och om torkan fortsatte kunde inte tributen att äga rum. I vilket fall som helst övertygar han sin bror Hades att ge tillbaka Persephone så att den Övre Världen återigen kunde bli grön och frodig.
Zeus bestämde att hon måste för alltid dela upp sin tid mellan den Övre Världen och Undervärlden; fyra månader varje år måste hon stanna med sin man medan resten av året kan hon besöka sin moder i den Övre Världen. Så, varje år återvänder världen kortvarigt till en kall och frånstötande plats, fram tills den 21:a mars, när Persephone tillåts komma upp från Underjorden, med Våren i bagaget.

Bakgrund

Det var Romarna som uppfann vågen och gav den dess betydelse som en konstellation i zodiaken. Vågen var "Vågen av Rättvisa" som hölls av Julius Caesar. Det var inte förrän senare som den förknippandes med Jungfrun, Gudinnan av Rättvisa. Romarna valde vågen för när zodiaken fortfarande var i sin barndom, för ungefär 4000 år sen, passerade solen genom denna konstellation under höstdagjämningen (21:e september), det är när dagen och natten är lika långa och dagen börjar bli längre och längre. Grekerna kände dock inte igen vågen, istället såg de en del av skorpionen. Vågen bestod av Skorpionens två klor. Som en symbol för jämlikhet blev konstellationen representanten för rättvisa i flera kulturer i Mellanöstern.